недеља, 24. септембар 2017.

Baklava sa suvim šljivama i lešnicima

            Za sve ljubitelje baklava a i onih koji to nisu...

POTREBNO JE:
500 gr kora za pitu
300 gr suvih šljiva bez koštica
200 gr pečenih lešnika
500 gr šećera
2 dl ulja
1 dl kisele vode
PRIPREMA:
             Suve šljive stavite u jednu posudu, prelijte ih toplom vodom i ostavite da odstoje oko pola sata da omekšaju a zatim ih nožem iseckajte. Lešnike izblendirajte. Pomešajte ulje i kiselu vodu.
              U uljem podmazan pleh stavite prvu četvrtinu kora, svaku poprskajte mešavinom ulja i kisele vode. Na zadnju koru stavite polovinu seckanih suvih šljiva. Preko njih stavite drugu četvrtinu kora, takođe svaku poprskajte mešavinom ulja i vode, pa na zadnju rasporedite lešnik. Preko njih stavite treću četvrtinu kora, svaku poprskajte mešavinom ulja i vode, pa stavite ostatak suvih šljiva. Preko njih stavite poslednju četvrtinu kora i svaku poprskajte mešavinom ulja i vode. Tako poređanu baklavu isecite na rombove, poprskajte je samo uljem i pecite u zagrejanoj rerni na 250 st. oko desetak minuta a zatim još pola sata na 150 st. dok ne porumeni. Ispečenu baklavu izvadite iz rerne i ostavite je da se ohladi.
               Za sirup stavite šećer da se malo otopi (oko 3 minuta) a zatim nalijte 1/2 lit. vode i kuvajte dok ne dobijete ređi sirup. Ovim vrućim sirupom prelijte baklavu, pokrijte čistom krpom i ostavite da kore lepo upiju svu tečnost. Baklavu dobro ohladite pa poslužite.
               PS. Umesto lešnika možete koristiti i orahe ili pola količine lešnika a pola oraha.








Нема коментара:

Постави коментар