субота, 25. јун 2016.

Baklave na tri načina

           Od 1/2 kg kora napravila sam 3 vrste baklava: sa orasima i suvim grožđem... sa suvim šljivama i čokoladom... sa grizom i višnjama... za svakog po nešto...

 POTREBNO JE:
1/2 kg tankih kora
oko 1 dl ulja
100 gr margarina
8 dl vode
500 gr šećera
1 limun
ZA I BAKLAVU:
oko 150 gr sitno seckanih oraha
oko 30 gr suvog grožđa
3 kašike griza
ZA II BAKLAVU:
oko 150 gr suvih šljiva
2-3 štangle čokolade za kuvanje
ZA III BAKLAVU:
3 dl mleka
4 kašike griza
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
oko 200 gr očišćenih višanja
PRIPREMA:
            U suvoj šerpici ispržite 2-3 minuta griz pa sklonite sa vatre. Dodajte orahe i suvo grožđe i promešajte.
            Raširite jednu koru, poprskajte je sa malo ulja, stavite drugu koru, poprskajte je, pa stavite i treću koru, poprskajte je a onda rasporedite polovinu fila. Urolajte i stavite na uljem podmazan pleh. Ponovite postupak sa još tri kore i ostatkom fila.
         
           Suve šljive potopite u toplu vodu da stoje 2-3 minuta a onda ih iseckajte nožem.
Raširite koru, poprskajte je uljem, stavite drugu koru i nju poprskajte pa stavite i treću koru. Poprskajte je pa duž ivice poređajte suve šljive i narendajte čokoladu. Urolajte i stavite u pleh.

             U posudu stavite mleko sa šećerom i vanilom da provri, dodajte griz i kuvajte dok se ne zgusne. Sklonite pa u mlak griz dodajte jaje i dobro izmešajte.
             Raširite koru, poprskajte je uljem, stavite drugu koru, isprskajte je uljem i stavite treću koru pa i nju poprskajte uljem. Duž ivice kore nanesite polovinu krema pa poređajte višnje jednu do druge. Urolajte i stavite na pleh. Ponovite postupak sa ostalim korama, nadevom i višnjama.
           
            Kore prelijte otopljenim margarinom i pecite u rerni oko pola sata na 200 st.

         Skuvajte sirup i vrućim prelijte prohlađene baklave.
   
             Secite na željene komade, dobro ohladite i poslužite.


Нема коментара:

Постави коментар