недеља, 21. децембар 2014.

Juneći škembići u saftu

           Stigla nam je zima i baš je pogodno vreme za pripremu ovog jela, koje svi u kući volimo. Pošto sam naišla na mnogo dobre škembiće, odlučila sam da se počastimo ovim nesvakidašnjim specijalitetom.
POTREBNO JE:
oko 700 gr junećih škembića
4-5 glavice crnog luka (zavisi od veličine)
2-3 šargarepe
3 čena belog luka
2 lovorova lista
nekoliko zrna bibera
1 dl soka od paradajza
2-3 kašike brašna
1 punu kašiku aleve paprike
po želji tucane ljute paprike
po ukusu soli, ml.bibera, suvog začina
malo peršunovog i celerovog lista
ulje (može i mast)
PRIPREMA:
              Škembiće (ja ih kupim u mesari već dobro očišćene i oprane), operem u 2-3 vruće vode, stavim ih u lonac, nalijem hladnom vodom, dodam list lovora, soli, pustim da se kuvaju oko 5 minuta pa prospem tu vodu. Zatim nalijem novu vodu (oko 1,5 l), dodam biber u zrnu i list lovora i kuvam ih oko 1h, tj. dok ne omekšaju. Skuvane škembiće iseckam na sitnije trakice (vodu ne bacam).
              U odgovarajuću posudu sipam ulje, dodam sitno seckani crni luk i rendanu šargarepu i dinstam dok luk blago ne porumeni a zatim dodam iseckane škembiće. Kratko ih propržim, dodam brašno, alevu papriku, tucanu ljutu papriku, so, ml. biber i suvi začin. Nakon minut-dva nalijem oko1 litar vode i onu sačuvanu vodu gde su se škembići kuvali. Sve ukupno ne bi trebalo biti više od 1,5 l tečnosti. Dodam i sok od paradajza i sve zajedno kuvam najmanje pola sata. Pri kraju dodam seckan beli luk, seckan peršun i celer i kuvam još nekoliko minuta.
              Saft ne bi trebao biti isuviše redak ali ni isuviše gust.
             


Нема коментара:

Постави коментар