четвртак, 4. јул 2013.

KROASAN KIFLE

    Verujem da svi vole kroasane, bilo slatke, bilo slane...    


Postoje male razlike u receptima za pripremu kroasan kifli, ali u suštini se testo priprema na dva načina: slaganjem kora jednu na drugu ili preklapanjem testa u obliku knjige...
Potrebno je:
900 gr brašna
40 gr svežeg kvasca
2,5 dl mleka
2 dl jogurta
250 gr margarina za sve namene
5 kašike ulja
1 jaje
2 kašičice šećera
2 kašičice soli
susam po želji
Priprema:
            U malo tople vode rastvorite kvasac sa dodatkom kašičice šećera i kašike brašna i ostavite nekoliko minuta da krene. Jogurt i ostatak mleka pomešajte i smlačite.
U vanglu stavite brašno, kašičicu soli, kašičicu šećera, ulje, jogurt sa mlekom i uskisao kvasac i mesite testo 7-10 min. sve dok ne postane glatko. Ostavite ga da naraste, tj. uskisne.
            Naraslo testo lagano premesite i podelite ga na dva dela. Od svakog dela napravite po 7 loptica i ostavite da odstoje desetak minuta. Nakon toga oklagijom razvucite svaku kuglicu testa što tanje (dobićete prečnik veličine tanjira). Preko narendajte što hladniji margarin i tako uradite sa svim kuglicama, samo ne poslednju. Postupak ponovite i sa drugim delom testa.
            Poslednju koru udarajte oklagijom popreko nekoliko puta, kako bi margarin prionuo uz testo. Ostavite da odstoji 15-20 min. a onda razvucite oklagijom što tanju koru i što veću u prečniku. Sada koru premažite ostatkom margarina (izmešanim sa žumancetom i kašičicom soli) i isecite na 16 dugačkih trouglova. Svaki trougao pri vrhu malo zasecite nožem i uvijajte kifle.
           Poređajte kifle na pleh podmazan margarinom i ostavite neko vreme da malo narastu (nadođu).
Svaku kiflu premažite umućenim belancetom i pospite susamom. Pecite oko 20 min. na 200 stepeni, tj. dok kifle ne porumene.
          Služite ih tople i uživajte u njihovoj hrskavosti i njihovom izuzetnom ukusu...








1 коментар: