субота, 27. октобар 2012.

Šampinjoni sa suvim mesom i pavlakom

           Šampinjoni su omiljeni u mojoj porodici, koristim ih u mnogim jelima a ovom prilikom sam ih pripremila na ovaj način:

 Potrebno je:
400 gr pečurki (šampinjona)
struk praziluka
oko 200 gr suvog mesa ili (suve slanine)
pola kesice praha za krem supu od šampinjona
1 dl pavlake za kuvanje
so, biber, suvi začin i
list peršuna
ulje
Priprema:
               Na malo ulja ispržite iseckan praziluk, seckano suvo meso ili slaninu i kada luk malo omekša, dodajte seckane šampinjone. Dinstajte dok ne ispari tečnost, koju su pustili šampinjoni.


         U to dodajte prah za krem supu od šampinjona, rastvorenog u čaši vode i nastavite sa dinstanjem. Posolite, pobiberite, dodajte suvog začina po ukusu i još vode ukoliko je potrebno. Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje, dodajte i seckan peršun i kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta. Jelo je gotovo.


уторак, 23. октобар 2012.

Pita sa dunjama

           Miris dunja je nešto što me podseća na detinjstvo, jer je moja majka volela da ih drži na ormaru, kako bi se njihov miris svuda širio i opijao naša čula.
U mojoj kući svi vole pitu sa jabukama, često je pravim, ali ovog puta sam umesto njih upotrebila predivne dunja.
                                                                   
Potrebno je:
1/2 kg tankih kora
4-5 dunja
oko 100 gr oraha
šećera po ukusu
1 kašika cimeta
nekoliko kašika griza
ulja
Priprema:
         Dunje obrišite, operite i narendajte.. Orahe sitno naseckajte. U sud pomešajte dunje, šećer, orahe i cimet. Odvojite 4 kore pa svaku poprskajte uljem a četvrtu pospite sa malo griza i stavite deo pripremljenog fila. Umotajte kore u rolnu i stavite je na podmazan pleh.
          Postupak ponovite dok ne utrošite sve kore i nadev. Poprskajte pitu uljem i pospite kristal šećerom. Pecite pitu na 180-200 stepeni najmanje pola sata, tj. dok se ne ispeče. Ispečenu pitu (rolate) isecite ne željene komade i služite.






субота, 20. октобар 2012.

Pikantna piletina


        U mojoj kući je piletina veoma zastupljena, em' je zdrava, em' je zahvalna za eksperimentisanje. Postoje razne marinade u kojoj se piletina predhodno drži a ja sam ovom prilikom koristila ono što sam trenutno imala i verujte, ukus je bio fenomenalan...
Potrebno je:
pile (ili bataci sa karabatacima, krilca, belo meso)
začini ( so, ml.biber, suvi začin,  aleva paprika slatka a može i ljuta
2 kašičice đumbira
malo soka od limuna
ulje
Oriprema:
           U jednu posudu stavite sve napred navedeno i u to uvaljajte svaki komad piletine. Neka odstoji neko vreme a onda stavite u vatrostalnu posudu, poklopite je poklopcem ili folijom i pecite u zagrejanoj rerni  oko pola sata. Nakon toga je otklopite i pecite još desetak minuta, dok ne porumeni.
 

четвртак, 18. октобар 2012.

SNIKERS KUGLICE

       Ukoliko želite da se zasladite, ove izuzetno brze, jednostavne i ukusne kuglice su prava stvar za vas...

Potrebno je:
200 gr margarina
200 gr  šećera
100 gr čokolade
300 gr mlevenog keksa
100 gr mlevenog kikirikija
1 dl mleka
Priprema:
          Na tihoj vatri istopite margarin, šećer i čokoladu. Kada se sve sjedini dodajte mleko, pustite da samo izbije ključ pa ubacite keks i kikiriki.

   
          Sve dobro izmešajte, sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi, tj. postane mlako. Tada uzimajte po malo smese i pravite kuglice, veličine po vašoj želji. Ostavite ih da se potpuno ohlade i stegnu. Uživajte!


уторак, 16. октобар 2012.

Čokoladna torta


Potrebno je za koru:
2 jaja
1 šolja šećera
2 šolje brašna
6 kašike kakaoa
1 šolja mleka
1 vanilin šećer
1/3 - 1/2 šolje ulja
1/2 kašičice pr.za pecivo
1/2      "    sode bikarbone
1-2 kašike ključale (vrele) vode
           U jednoj posudi izmešajte sve namirnice mikserom na najmanju brzinu i pecite u zagrejanoj rerni na 180 st. oko 40 minuta. Ohladite koru pa je presecite na pola.

Kora će delovati dosta tvrda, ali ne brinite kada je budete isfilovali i kada bude odstajala, biće taman kako treba.
Za krem:
150 gr čokolade
150 gr. šećera
3 kašike kakaoa
100 gr margarina
1 kisela pavlaka
I još:
1-2 kesice šlaga u prahu i
jagode po želji
              Otopite čokoladu na pari sa šećerom  (ili na laganoj vatri), dodajte kakao i sve izmešajte. Posebno umutite margarin i u njega dodajte kiselu pavlaku. Ovo sjedinite sa čokoladom.

             Preko prve kore stavite kremu (ja sam preko kreme poređala jagode iz zamrzivača) ali vi ne morate, stavite drugu koru i odozgo umućen šlag.
Tortu služite tek kada odstoji najmanje 24 sata, jer  dotle kore omekšaju.



понедељак, 1. октобар 2012.

KREM KOCKE

           Postoje razni recepti za krem kocke a ja sam ovom prilikom pravila po ovoj verziji ( samo upola mere), čisto da imamo moji ukućani i ja nečim da se zasladimo. Sviđalo im se a  jedina zamerka im je bila što nisam pravila duplu meru...

Potrebno je:
7 jaja
180 gr brašna
230 gr šećera i 2 kašike prah šećera
3 kašike kakaoa
1 pr. za pecivo
2-3 kašike vode
2 pudinga od vanile
1/2 litra mleka
šlag pena
2 štangle čokolade
Priprema
              Umutite mikserom žumanca sa šećerom i vodom, pa kada postane penasto, lagano umešajte brašno, pomešano sa kakaom i pecivom. Pecite koru na 180-200 st. oko 20 minuta.

        Puding skuvajte u mleku pa ga sklonite sa vatre. U međuvremenu unutite šam od belanaca sa mrvicom soli i prah šećerom ( možete ih mutiti i na pari, ja nisam), pa čvrst šam lagano umešajte u puding. Premažite krem preko kore i vratite u rernu, pa pecite još 10 minuta.

        Izvadite kolač iz rerne, prohladite ga pa ga premažite umućenim šlagom. Odozgo izrendajte čokoladu. Stavite ga u frižider da se dobro ohladi pa ga secite na željene kocke i služite.